OPINION

THE MEMBERSHIP OF THEME COMMITTEE 6
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We have been requested to express our view on the legal implications of the rules 27(5)
and 22(1) of the Standing Rules of the Constitutional Assembly on the membership of
Theme Committee 6 in particular the membership of the subcommittees thereof.Theme
Committees are examples of select committees in terms of rule 20 of the above
Standing rules.The rule provides :

Committees , other than the Constitutional Committee, consisting of
members of the Constitutional Assembly only are in the rules referred to as
select committees.

Rules 27(5) and 22(1) therefore apply to Theme Committees. Rule 27(5) provides:

A select Committee may appoint subcommittees from among its members
to consider or investigate and report to the select committee on any matter
falling within the select committees functions.
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This provision authorises a Theme Committee to appoint subcommittees for itself from
among its members.lts members can be interpreted to mean full members only or
full members as well as alternate members. In terms of the Constitutional Assembly
Resolution 4.3 of 5 September 1994, each Theme Committee is constituted of 30
members.Theme Committee 6 therefore, is expected to have appointed its four
subcommittees from its 30 members.
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Theme Committee 6 appointed its subcommittees from among its 30 members, its
alternate members as well as from other members of the Constitutional Assembly.
Theme Committee 6 has gone beyond its members and therefore has violated rule
27(5).
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Rule 22(1) provides for not more than 50 members.However the rule provides,for an
exception to this general rule,that the Rules Committee can direct that a particular
committee can have more than 50 members.The rule reads:

A select committee shall not have more than 50 members, unless the Rules
Committee directs otherwise in the case of a particular committee.
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Theme Committees therefore cannot have more than 50 members each. As has
indicated above the Constitutional Assembly, on 5 September 1995, resolved that each
Theme Committee shall be constituted of 30 members.Both the above provisions apply
irrespective of the number of subcommittees. The Standing Rules make no provisions
as to how many members each subcommittee shall be constituted of. It is our view
nevertheless that when subcommittees are put together must form a Theme Committee
of 30 members for a Theme Committee to have complied with the provisions of
Constitutional Assembly Resolution 4.3 of 5 September 1994.
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Theme Committee 6 subcommittees brought together, give us neither the total of 50 nor
30 members as required above.The total number of the members of the said
subcommittees put together is more than 30 and even 50. Therefore they form a Theme
Committee of more than 30 members. The Rules Committee has not given a directive
for Theme Committee 6 to have more than 50 members in terms of rule 22(1). The
Theme Committee therefore has violated both Resolution 4.3 of the Constitutional
Assembly of 5 September 1995 and rule 22(1) of the Standing Rules.
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It is however our view that the acceptance of the broad interpretation of the words its
members in rule 27(5) could eliminate the present problems. In paragraph 2 above, two
approaches have been suggested viz: full members only or full members as well as
alternate members.The former approach does not only restrict the functioning of
Theme Committees, but also complicates the process.Theme Committee 6 is the
practical example of this fact. Rule 27(5) (appointment from among its members)
together with the Constitutional Assembly Resolution 4.3 of 5 September 1994 (30
members for each Theme Committee) fail to accommodate the circumstances of Theme
Committee 6.
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Our view is that the latter approach coupled with the amendment of rule 22(1) could
remedy this problem. In terms of this approach its members mean the 30 members as
well as the alternate members. The Constitutional Assembly can then restrict the
numbers of each Theme Committee to 120 members with no restrictions on numbers of
the alternate members. This approach does not only allow greater participation of the
Constitutional Assembly members in the constitution-making process, but also provides
Theme Committees with the personnel they require to ensure the proper functioning of
the Constitutional Assembly.
2



The other important thing about these subcommittee members, is the fact that some are
Theme Committee members and some are alternate members while others are
Constitutional Assembly members. The important thing about this is that, alternate
members do not have participatory capacities in Theme Committee meetings unless
they are substituting a full member who has not made it to a meeting.It is not compulsory
for alternate members to attend Theme Committee meetings and therefore the
provisions of section 3 of the Payment of Members of Parliament Act 6, 1994 on
absenteeism from Theme Committee meetings do not apply to subcommittee members.
Section 3 applies to Theme Committees only and not to subcommittees.
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The object of the provisions of section 3 is to ensure the smooth functioning of the
Constitutional Assembly committees.It is our view that subcommittees ought to be
regarded as committees of the Constitutional Assembly.For this reason, subcommittee
members participating in the subcommittees in the same capacity as Theme Committee
members, ought to be treated like Theme Committee members .Therefore section 3
should apply mutatis mutandis to such members irrespective of whether or not they are
alternate members in their Theme Committees or that they are other members of the
Constitutional Assembly.
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In view of the above, it is recommended that:

)] rule 22(1) be amended to read :A select committee shall not have

more than 120 members, unless the Rules Committee directs otherwise
in the case of a particular committee.

1)) rule 27(5)A be added and read :A subcommittee shall elect one of its

members as its chairperson.
1)) rule 20A be added and read :Any member of the Constitutional

Assembly appointed to a select committee, full or alternate shall be
referred to as a member of that particular select committee.



